La Crescent
- Gamintojas: Mūsų, neskiepyti / Ungrafted / Nieszczepione / непривитые, Литвa
- Prekės kodas: 171
- Prieinamumas: 35
Aprašymas
La Crescent yra vidutinio ankstyvumo labai atspari šalčiui baltųjų vyninių vynuogių veislė, sukurta vykdant Minesotos universiteto šalčiui atsparių vynuogių veisimo programą. Kryžminimas atliktas 1988 m., atrinktas iš sodinukų 1992 m. Patentuotas JAV nuo 2001 m (Europoje patentas negalioja). Nuo jo išleidimo 2002 m. jis yra labai populiarus šiauriniuose JAV ir Kanados vynuogininkystės regionuose, kur La Crescent sodinukų poreikis viršija medelynų galimybes. La Crescent sėkmingai auginamas Ajovoje, Kanzase, Minesotoje, Misūryje, Montanoje, Nebraskoje, Naujajame Hampšyre, Niujorke, Ohajuje, Oregone, Vermonte, Viskonsine ir Kanados Kvebeke. Vidutinio augumo. Savidulkė. Kekės vidutinio dydžio. Uogos apvalios, gintarinės, mažos, sveria apie 1,5 g. Vidutinis cukraus kiekis siekia 24,5% (22-27%), vidutinis pH yra 3,00 (2,63-3,15). Derlius vidutinis. Kekės gali ilgai kaboti ant krūmų, net drėgnomis sąlygomis nepastebėta jokių įtrūkimų ar puvimo. Vynuogių veislė yra atspari netikrajai miltligei ir juodajam puviniui, labai atspari tikrajai miltligei ir filokseros lapinei formai. La Cresnt atsparumas žiemai yra labai aukštas, Šiaurės Amerikoje (Minesotoje) ji atlaikė -38 ° C šalčius.
Vynas: daugiausia naudojamas geros kokybės pusiau saldiems ir maišytiems vynams gaminti. Baltasis vynas su ryškiu abrikosų, citrusinių vaisių ir ananasų aromatu. Didelis vynuogių rūgštingumas suteikia gerą desertinių ar vėlyvo derliaus vynų struktūrą, be to, jis gali būti naudojamas maišymui, norint pridėti neutralių baltųjų vynuogių vynams gerų aromatinių medžiagų. Kupažiniai vynai taip pat turi pageidautinus citrusinių, abrikosų, ananasų ir muskato aromatus (primena Riesling) ir neturi „lapės“ aromatų, susijusių su V. labrusca ar žoliškų aromatų kaip V. riparia. Mūsų pusiau sausas St. Pepin/La Crescent kupažinis vynas laimėjo bronzos medalį 2020 metų Lietuvos someljė asociacijos organizuojamame Lietuviško vyno čempionate.
Sinonimai: Minnesota 1166, MN 1166
Kilmė: St. Pepin x E.S. 6-8-25 (V. riparia x Muscat Hamburg)
Genetinė formulė: V. vinifera 45%, V. riparia 28% ir maždaug po 10% V. rupestris, V. labrusca ir V. aestivalis.
Specifikacija
Vynuogių veislės savybės | |
---|---|
Paskirtis | Vyninė |
Tėvinės formos | St. Pepin x E.S. 6-8-25 (V. riparia x Muscat Hamburg) |
Selekcininkas/Kilmės šalis | Minesotos universitetas, JAV |
Uogų spalva | 1 - Žalia-Gelsva |
Derėjimo laikas | 4 - Vid. ankstyva (ATS 2200-2350) |
Žiedų tipas | Dvilytis (savidulkis) |
Derlingumas | Vidutinis |
Cukringumas, Brix | 23 - 28 Brix |
Bendrasis rūgštingumas, g/L | 9 - 12 |
Augumas | 3 - Vidutinis |
Atstumas tarp vynmedžių | 0.9 - 1.2 m |
Atsparumas Netikrajai miltligei | 2 - Atspari (1-2 purškimai per sezoną) |
Atsaprumas Tikrajai miltligei | 1 - Labai atspari (1-2 purškimai tik drėgnais metais) |
Atsparumas šalčiui | -35 -37 °С |
Leidžiama gaminti vyną ir jį ženklinti bei pateikti ES | Ne |