Seyval blanc

4.00€
10 arba daugiau 3.50€ 50 arba daugiau 2.75€ 100 arba daugiau 2.15€

Aprašymas

Seyval blanc yra gana sena, galima sakyti klasikinė prancūzų-amerikiečių hibridinių vynuogių veislė, iš kurios galima gaminti įvairių stilių aukštos kokybės baltus vynus. Sukurta 1919 m.  Prancūzijoje, kaip atsakas į "filokseros" ir grybinių ligų krizę, iš Šiaurės Amerikos atkeliavus į Europą šiems kenkėjams ir patogenams. Kažkada buvo gana plačiai auginta šiaurės Prancūzijoje (1958 m. - 1309 ha, 2009 m liko - 111 ha) . Vynmedžių augimo jėga yra vidutinė ar didelė. Žiedai savidulkiai. Kekės mažos ar vidutinio dydžio, vidutinio tankio ar tankios. Uogos yra vidutinio dydžio, apvalios, balkšvai-auksinės, šiltame klimate sukaupia gana daug cukraus, tačiau vėsiame, tokiame kaip Lietuvos, cukraus lygis retai peržengia 18-19 Brix. Vėsiame klimate vynuogių veislė priskirtina prie vidutinio vėlyvo ar vėlyvo nokinimo, reikalinga aktyvių temperatūrų suma yra 2500–2700 ° C. Derlius vyno gamybai nuimamas pačioje rugsėjo pabaigoje - spalio pradžioje. Seyval Blanc yra labai atspari grybelinėms ligoms, atsparumas žiemos šalčiams taip pat neblogas iki -27 C. Veislė yra atspari filokserai, gali būti auginama savašaknė net ir filoksera užkrėstose vietose, tačiau rekomenduojama skiepyti ant filokserai atsparių poskiepių, ypač esant prastam įmirkusiam ar skurdžiam dirvožemiui, norint sulaukti gausesnio ir kokybiškesnio derliaus. Uogas drėgnesniais metais gali pulti pilkasis (kekerinis) puvinys. Seyval blanc auginama Lenkijoje, Prancūzijos šiaurėje, JK (viena iš labiausiai paplitusių veislių), Kanadoje (2016 m. - 2259 ha! 1991 m. buvo 481 ha. Pastaraisiais metais tai daugiausiai sodinama veislė Kanadoje), JAV šiaurinėje dalyje.

Vynas: geros kokybės, švieži, vaisiški, kartais su greipfrutų natomis. Sausi vynai yra panašūs į prancūzišką „Chablis“ iš aromato ir skonio. Brandinimas ąžuolo statinėse pagerina vyno kokybę. Labai geri ir „Sur Lie“ stiliaus vynai - brandinti ant mielių nuosėdų, retkarčiais jas suplakant, dažniausiai ąžuolo statinėse, suteikiant jo skoniui kompleksiškumo ir tekstūros.  Vis tik šiauriniuose vėsiuose regionuose, tokiuose kaip Lietuva, ji tinkamiausia auginti būtent putojančio vyno gamybai, nes sauso vyno gamybai dažniausiai iki galo nesunoksta, o putojančio vyno gamybai turi visas pageidautinas savybes. Nors šią veislę auginame gana seniai, apie ją dar kartą iš naujo pagalvoti privertė vynai ragauti kelionės po Lenkija metu, iš tiesų jie nenusileidžia V. vinifera vynams.

Sinonimai: Seyve-Villard 5-276, Seyve VIllard 5276, Seyval, SV 5-276, Fresco

Kilmė: Seibel 5656 x Rayon d'Or (Seibel 4986)

Genetinė formulė: 43,75% Vitis vinifera + 28,15% Vitis rupestris + 12,5% Vitis berlandieri + 12,5% Vitis riparia + 3,1% Vitis licencumii

Specifikacija

Vynuogių veislės savybės
Paskirtis Vyninė
Tėvinės formos Seibel 5656 x Rayon d'Or (Seibel 4986)
Selekcininkas/Kilmės šalis Selekcininkas - Bertille Seyve, Prancūzijos vynuogių selekcijos įmonė "Seyve Villard"
Uogų spalva 1 - Žalia-gelsva
Derėjimo laikas 6 - Vėlyva (ATS >2500)
Žiedų tipas Dvilytis (savidulkis)
Derlingumas Derlinga
Cukringumas, Brix 17 - 21 Brix
Bendrasis rūgštingumas, g/L 7 - 9
Augumas 3 - Vidutinis
Atstumas tarp vynmedžių 0.9 - 1.2 m
Atsparumas Netikrajai miltligei 1 - Labai atspari (1-2 purškimai tik drėgnais metais)
Atsaprumas Tikrajai miltligei 1 - Labai atspari (1-2 purškimai tik drėgnais metais)
Atsparumas šalčiui -26 -28 °С
Leidžiama gaminti vyną ir jį ženklinti bei pateikti ES Taip

Įvertinimai (0)

Parašyti įvertinimą

Prašome prisijungti arba registruotis , kad palikti atsiliepimą