VYNMEDŽIŲ VEISLĖS PAGAL VYNŲ STILIUS IR PANAŠUMĄ Į KLASIKINES TARPTAUTINES VEISLES

 



Vyno skonį ir aromatus įtakoja ne vien vynuogių veislė, bet ir klimatas, mikroklimatas, dirvožemis, vynuogyno amžius, vynmedžių auginimo būdas, derliaus skynimo laikas, sulčių spaudimo būdas, vyndarystės metodas, fermentacijos temperatūra, mielių štamai ir dar daugelis kitų dalykų. Tačiau, remiantis Tomo Stevensono “Vyno enciklopedija” ir kitais vyno žinovais, didžiausią įtaką vyno skoniui vis dėlto turi vynuogių veislė. Kad Jums būtų lengviau susiorientuoti mūsų vyninių veislių pasiūloje, pamėginome jas suklasifikuoti pagal jų panašumą į žinomas tarptautines vynuogių veisles ir pagrindinius vynų stilius.

 

RAUDONIEJI VYNAI   

 
 
 

1.  Svarūs ir taniniški Cabernet Sauvignon  tipo vynai 

Saldumas  
Rūgštumas  
Taninai  
Vaisiškumas  
Svarumas  
Būdingi vaisių/uogų aromatai Juodųjų serbentų, gervuogių, tamsių vyšnių ar slyvų
Kiti būdingi aromatai Tabakas, saldymedis, juodieji pipirai,  kava, šokoladas, juodos alyvuogės, paprika, žoliški
 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės:

Žiemai dengiamos veislės:

Cabernet Cortis

 

2. Vaisiški, vidutinio svarumo Merlot,  Syrah (Shiraz) ar Zweigelt tipo vynai  

Saldumas  
Rūgštumas  
Taninai  
Vaisiškumas
Svarumas  
Būdingi vaisių/uogų aromatai Gervuogių, aviečių, vyšnių ar slyvų, kartais juodųjų serbentų
Kiti būdingi aromatai Juodieji pipirai ir kiti prieskoniai, tabakas, saldymedis, žoliški, žemės, kava, oda

 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Žiemai dengiamos veislės:

Cabernet Cantor

Regent

Rondo

Nero

Šalčiui labai atsparios veislės:

Marquette  

Marechal Foch

Landot Noir

St. Croix

3. Lengvi Pinot Noir, Gamay ar St. Laurent  tipo vynai 

Jei gaminami karboninės maceracijos metodu, tai primena Beaujolais Nouveau 

Saldumas  
Rūgštumas  
Taninai  
Vaisiškumas  
Svarumas  
Būdingi vaisių/uogų aromatai Braškių, vyšnių, aviečių ar miško uogų
Kiti būdingi aromatai Žemės, saldymedžio, prieskoniški, riešutų

 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Žiemai dengiamos veislės:

Leon Millot

 

Šalčiui labai atsparios veislės:

Marechal Foch

Landot Noir

Hasanskij Sladkij   

ROŽINIAI VYNAI 

 

 

 

 

 

4. Rožiniai (rausvieji, pranc. Rosé) vynai  

Saldumas
Rūgštumas  
Taninai
Vaisiškumas  
Svarumas  
Būdingi vaisių/uogų aromatai Braškių, žemuogių, vyšnių, aviečių, arbūzinių saldainių
Kiti būdingi aromatai Paprika, mėtos

 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Žiemai dengiamos veislės:

Muscat Bleu

Leon Millot

Nero

Cabernet Cortis

Cabernet Cantor

 

Šalčiui labai atsparios veislės:

Frontenac

Marquette  

Landot Noir

St. Croix

Hasanskij Sladkij   

Juodupė 

Tinka ir kitos raudonam vynui skirtos veislės. Jei sultys per tamsios (pvz. Regent, Rondo, Marechal Foch) galima praskiesti šviesių vynuogių sultimis. Ypač rekomenduojame rinktis gaminti rausvą vyną, kai metai vėsesni ir vynuogės mažiau sunokusios.    

 

BALTIEJI VYNAI 

 

 

  

 

5. Trebbiano, Viognier ar ąžuolinio Chardonnay   tipo svarūs, kremiški vynai. Gali būti brandinami su ąžuolu, naudojama malolaktinė fermentacija. 

Saldumas  
Rūgštumas  
Svarumas  
Kremiškumas  
Minerališkumas  
Vaisiškumas  
Būdingi vaisių/uogų aromatai Nuo citrusinių vaisių, svarainių, žalių obuolių, kriaušių iki persikų, abrikosų ar mangų, ananasų ir kitų tropinių vaisių
Būdingi gėliški aromatai Citrusų žiedų
Kiti būdingi aromatai Medaus, sviesto, lazdynų riešutų, prieskonių, vanilės (jei naudotas ąžuolas)

 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Žiemai dengiamos veislės:

Solaris

Souvignier Gris

Serena

Platovskij

Šalčiui labai atsparios veislės:

L’Acadie Blanc

Prairie Star

ES 10-18-14

Frontenac Blanc 

 

6. Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner  ar Verdejo  tipo vynai, su dominuojančiai žoliškais aromatais 

Saldumas  
Rūgštumas  
Svarumas
Kremiškumas  
Minerališkumas
Vaisiškumas  
Būdingi vaisių/uogų aromatai Nuo žaliųjų citrinų, svarainių, agrastų, greipfrutų iki meliono, tropinių vaisių
Būdingi gėliški aromatai Šeivamedžio žiedų
Kiti būdingi aromatai Nupjautos žolės, serbentų pumpurų, žalių daržovių

 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės:

Žiemai dengiamos veislės:

Jutrzenka

Hibernal

Phoenix

Bianca 

Šalčiui labai atsparios veislės:

L’Acadie Blanc

 

7. Pinot Gris, Chenin Blanc, Muscadet  tipo, lengvi, gaivios rūgšties vynai 

Saldumas  
Rūgštumas
Svarumas
Kremiškumas  
Minerališkumas  
Vaisiškumas  
Būdingi vaisių/uogų aromatai Nuo žaliųjų citrinų, obuolių, greipfrutų iki abrikosų, persikų,
Būdingi gėliški aromatai Citrusų žiedų, šeivamedžio žiedų
Kiti būdingi aromatai Medaus, vaško, dūmo

 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės:

Žiemai dengiamos veislės:

Solaris (kai skinamos anksti, Brix <21)

Villaris

Seyval Blanc

Šalčiui labai atsparios veislės:

Adalmiina

Osceola Muscat (kai uogos skinamos anksti, Brix <21)

Louise Swenson

Swenson White 

Vandal Cliché    

 

8. Riesling  tipo, aromatingi, gaivios rūgšties vynai 

Saldumas  
Rūgštumas  
Svarumas  
Kremiškumas  
Minerališkumas
Vaisiškumas  
Būdingi vaisių/uogų aromatai Nuo žaliųjų citrinų, obuolių, greipfrutų iki abrikosų, persikų, ananasų
Būdingi gėliški aromatai Jazminų, citrusų žiedų
Kiti būdingi aromatai Medaus, vaško, dūmo, dyzelio

 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Žiemai dengiamos veislės:

Johanniter

Felicia

Šalčiui labai atsparios veislės:

St. Pepin

La Crescent   

 

 

9. Muscat Blanc, Torrontés ar Gewürztraminer  tipo aromatingi vynai 

Saldumas  
Rūgštumas  
Svarumas  
Kremiškumas  
Minerališkumas
Vaisiškumas  
Būdingi vaisių/uogų aromatai Apelsinų, mandarinų, greipfrutų, citrusinių vaisių žievelės, obuolių, ličių, persikų, ananasų
Būdingi gėliški aromatai Rožių žiedlapių, apelsinų žiedlapių
Kiti būdingi aromatai Muskato, medaus, imbiero, cinamono

 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės:

Žiemai dengiamos veislės:

Muscaris

Siegerrebe

Dublianskij

Šalčiui labai atsparios veislės:

New York Muscat

Osceola Muscat

Varduva

Brianna

Petite Amie

  

 

DESERTINIAI VYNAI   

 

 

 

10. Natūraliai saldūs vėlyvo skynimo (angl. Late Harvest; vok. Spätlese) vynai 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Žiemai dengiamos veislės:

Solaris

Platovskij

Šalčiui labai atsparios veislės:

Frontenac Blanc

La Crescent  

 

 

11. “Ledo” vynai  (vok. Eiswein, angl. Ice Wine) 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Šalčiui labai atsparios veislės:

Frontenac Blanc

New York Muscat

La Crescent

St. Pepin

Swenson White

Vandal Cliché   

 

12. Saldūs pastiprinti raudonieji vynai, vin doux naturel, Porto ar Marsala  tipo 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Žiemai dengiamos veislės:

Cabernet Cortis

Šalčiui labai atsparios veislės:

Frontenac

Marquette  

Marechal Foch

DM 8521-1       

 

 

PUTOJANTYS VYNAI  

 

 

 

13. Klasikiniai, neutralaus skonio, sausi ir pusiau sausi ar pusiau saldūs baltieji putojantys vynai  

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Žiemai dengiamos veislės:

Seyval Blanc

Šalčiui labai atsparios veislės:

L’Acadie Blanc

Adalmiina

Frontenac Blanc

Prairie Star  

 

14. Aromatingi, sausi, pusiau sausi, pusiau saldūs ar saldūs baltieji putojantys vynai

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Žiemai dengiamos veislės:

Muscaris

Muscat Bleu

Dublianskij

Šalčiui labai atsparios veislės:

New York Muscat

St. Pepin

La Crescent

Petite Amie

 

  15. Sausi ir pusiau saldūs rausvieji ar raudonieji putojantys vynai. Lambrusco ar Brachetto d’Acqui  tipo 

Tokio tipo vynui gaminti Lietuvoje auginti tinkamos veislės: 

Žiemai dengiamos veislės:

Muscat Bleu

Leon Millot

Regent

Rondo

Cabernet Cortis

Nero

Šalčiui labai atsparios veislės:

Frontenac

Landot Noir

Marechal Foch     

 

Paaiškinimai:   

– labai mažai, nėra 

 

– Truputi jaučiamas

 

– Yra 

 

– Ryškus 

 

– Labai intensyvus  

 

Comments are closed.